Historie
Al 25 jaar …
Deel 1: 1980-1985
Het is 30 juni 1980 . Middels een notariële acte ziet een nieuwe zaalvoetbalvereniging in Brunssum het levenslicht: ZVV Phymasa Boys . Het physiotherapie- massage- sauna centrum dat destijds gelegen is aan de Heerenweg te Heerlen, voorziet de spelers van shirts. Ambitieus wordt met twee teams aan de competitie deelgenomen. Het zaalvoetballeven in Brunssum floreert: Ambassadeur, ‘t Brikske, FCBN, Groen Wit, Marebos, FC Egor, Pancho, De Teddyberen, FC Brunssum en… Phymasa Boys. Al deze verenigingen nemen de Brunnahal gelegen aan het Koutenveld te Brunssum in bezit.
Twee seizoenen lang tracht Phymasa aansluiting te vinden met de overige Brunssumse concurrenten maar een sportieve bekroning door middel van promotie blijft uit. Er ontstaat een kleine crisis: het ledenaantal daalt naar een bedenkelijk peil. Voor voortzetting van de vereniging wordt gevreesd…
In Amstenrade wordt op 22 januari 1981 ZVV Ernies Boys opgericht naar een idee van Bert Posma en Ron Leunissen. Het blijkt niet mogelijk de Ernies Boys draaiende te houden wegens gebrek aan financiële middelen. Het ledenbestand van ZVV Ernies Boys (met onder meer Marcel Bloemen, Ron Leunissen en Richard van de Ven) wordt, met goedkeuring van de leden tijdens de ledenvergadering en dankzij een bemiddelende rol van Jan Maassen, overgeheveld naar ZVV Phymasa Boys. De crises, enerzijds bij Phymasa, anderzijds bij de Ernies Boys, zijn bezworen: de jongens van de Ernies Boys kunnen hun hobby blijven uitoefenen, het ledenaantal van Phymasa Boys stijgt en in 1982 wordt in de competitie met drie teams gespeeld. Het eerste Phymasa Boys-clubblad rolt in deze fase vers van de pers. De cover is in de kleuren geel-zwart, de clubkleuren die de vereniging in de Phymasa-periode kenmerken.
In 1983 wordt de promotie net niet gewonnen. In 1984 wordt het eerste team tweede in de competitie. In 1985 is het dan zo ver: met Jan Maassen aan het roer wordt ZVV Phymasa Boys op 16 maart kampioen in de derde klasse (de vierde klasse bestaat nog niet). Er worden maar liefst 45 punten uit 24 wedstrijden behaald (een gewonnen wedstrijd levert in 1985 twee punten op). Het doelsaldo bedraagt 135 goals voor en 40 goals tegen.
Deel 2: 1985-1991
Het pas gepromoveerde eerste team kan zich helaas niet in de tweede klasse handhaven en degradeert in 1986 meteen terug naar de derde klasse. Teleurstelling leidt tot het vertrek van veel spelers. Een tweede crisis is het gevolg. Onder leiding van de toenmalige voorzitter Pierre Quaedvlieg en de nieuw aangetrokken trainer Henk Bus weet het vlaggenschip in 1987 een tweede plek op de ranglijst te bereiken, ondanks het bescheiden ledenaantal en de smalle selectie. Onverwacht levert deze prestatie promotie op, daar een vereniging zich heeft teruggetrokken uit de competitie. Het ledenaantal neemt na dit succes gestaag toe.
Twee belangrijke wijzigingen vinden in deze periode plaats: de clubkleuren veranderen van geel/zwart naar Bordeauxrood/licht blauw, de kleuren van de Engelse voetbalclub Aston Villa. De verenigingsnaam wijzigt van ZVV Phymasa Boys in ZVV de Postwagen , naar het gelijknamige café van Jack Theunissen. De dicht aan de Brunnahal gelegen Postwagen wordt het clublokaal van de vereniging. Samen met Reisburo Smeets en café Rumpenerlinde voorziet café de Postwagen de gehele club van spiksplinternieuwe tenues en tassen (1987/88) .
De KNVB besluit tot het instellen van een nieuwe vierde klasse. Voor het eerst in de nog prille geschiedenis van de vereniging is er een lager team dat kampioen wordt, namelijk het vierde team. Dit team bestaat uit spelers van de opgeheven vereniging Olympia Boys uit Schinveld. Zij promoveren naar de derde klasse.
Deel 3: 1991-1994
1991 luidt een nieuwe fase in. Peter Theunissen volgt Pierre Quaedvlieg op als voorzitter en geeft leiding aan een geheel nieuw bestuur. Jan Maassen keert terug als trainer. Het clubblad, dat enige moeilijke jaren achter de rug heeft (gebrek aan kopij) wordt nieuw leven ingeblazen. Een geheel nieuw, jong, tweede team wordt geformeerd, een vriendenteam, dat een decennium lang zijn bijdrage aan de vereniging zal geven. Aanvankelijk is er enige vrees voor een vereniging binnen een vereniging maar zij leveren het bewijs dat het mogelijk is dat een vast team niet altijd persé een vereniging binnen een vereniging vormt. Met name de uitwisseling van spelers, indien een team in nood zit, verloopt uitstekend. In een later stadium zullen vaker ‘vaste’ teams binnen de vereniging treden en steeds verloopt de integratie binnen het verenigingsgebeuren prima.
Clublokaal de Postwagen doet geregeld dienst als feestlokaal. Diverse feestavonden, barbecues, kerst-inns en kwajongenconcoursen worden er gehouden. Een groot evenement is de verenigingsdag op 4 september 1993 : een onderling toernooi in de Brunnahal, zwembad de Bronspot wordt exclusief voor de vereniging afgehuurd, de derby Schuttersveld-Limburgia wordt bezocht, om tot slot de dag c.q. nacht af te ronden in café de Postwagen.
In 1993 volgt Pascal Maassen Peter Theunissen op als voorzitter.
1993 is ook het jaar waarin het recreantenteam wordt gecreëerd. De trainingen van trainer Antoine Rijlaarsdam worden zo goed bezocht dat er sprake is van overbezetting. Er is zelfs een training waarop 23 leden aanwezig zijn. Er bestaat bovendien een (te) groot niveauverschil tussen de spelers. Bestuur en trainer zijn bang dat het laagste team compleet wordt afgeschoten in de competitie. Er wordt besloten dat dit team recreatief gaat voetballen en niet in de KNVB-competitie gaat meespelen. Tien jaar lang zijn er onder leiding van Hans Sala steeds recreatieve wedstrijden op de vrijdagavond georganiseerd. Het regelmatige treffen van recreatieve teams op de vrijdagavond leidt tot het instellen van de Sheltur’s league. Verscheidene malen weten de recreanten de Sheltur’s Cup te winnen en mag het de wisseltrofee behouden. Helaas leidt het toenemende gebrek aan animo tot het opheffen van de recreanten in 2003 .
Deel 4: 1994-2000
De verenigingsnaam verandert van ZVV de Postwagen in de huidige naam ZVV Koutenveld omdat clublokaal café de Postwagen inmiddels is afgebroken. Bloemberg wordt aan de naam toegevoegd omdat Bert Bloemberg de vereniging voorziet van nieuwe tenues. Na één seizoen zal de toevoeging Bloemberg komen te vervallen.
Thijs Hulshof is de opvolger van Antoine Rijlaarsdam als trainer.
Het zaalvoetbal in Brunssum heeft zijn hoogtijdagen achter de rug. Grote namen van weleer, Ambassadeur, FCBN, FC Brunssum, de Teddyberen, FC Egor, Pancho… zij allen leggen het loodje. Slechts weinigen blijven in Brunssum overeind waaronder ook ZVV Koutenveld. Spelers van het opgeheven FC Brunssum komen het eerste team van Koutenveld versterken. Het standaardteam dat de afgelopen jaren in de competitie geen rol van betekenis in de competitie heeft gespeeld, gaat weer meedoen in de strijd om het kampioenschap. Reorganisatie van de competitie door de KNVB heeft tot consequentie dat alle teams een klasse lager worden ingedeeld.
In 1995 doet ZVV Koutenveld voor het eerst mee aan de Grote Clubactie. Initiator voor de deelname is Pascal Maassen. De Grote Clubactie levert in dit eerste deelnamejaar 450 verkochte loten op en dus een belangrijke bijdrage aan de clubkas. Tot op heden wordt steeds met succes aan de Grote Clubactie deelgenomen.
In 1997 volgt Sjir Geilen Thijs Hulshof op als trainer van ZVV Koutenveld. Een nieuwe taakverdeling binnen het bestuur betekent dat Richard van der Ven de functie voorzitter van Pascal Maassen zal overnemen. In 1998 wordt Hans Sala aan het bestuur toegevoegd. Niet alleen worden de vaste taken tot op heden door het driemanschap van der Ven-Maassen-Sala op kundige wijze uitgevoerd. Zo wordt er door de voorzitter een nieuwe verenigingsactiviteit op poten gezet: de dropping c.q. speurtocht. Diverse jaren stuurt hij menig lid (soms zo wel letterlijk als figuurlijk) het bos in om hun opdrachten te vervullen. Jammer dat deze activiteit door een toenemend gebrek aan belangstelling niet meer wordt georganiseerd.
Pascal Maassen draagt als scheidsrechter diverse extra steentjes bij. Te meer omdat de KNVB het regelen van de scheidsrechter meer en meer aan de clubs overlaat.
En zoals gezegd: Hans Sala is de spil van de recreanten.
Een aparte taak buiten het bestuur om is weggelegd voor Ron Leunissen. Hij verzorgt de organisatie rondom het clubblad.
De Koutenveldperiode 1997-2003 mogen we zonder overdrijving de jaren van Sjir Geilen noemen. Hij weet met het eerste team te promoveren (1998) en ziet vervolgens in zijn trainersperiode het vierde en het derde kampioen worden (respectievelijk in 1999 en 2000 ). In 2000 speelt Koutenveld onder leiding van Sjir Geilen de kwartfinale van de bekerronde, tegen Yerna uit Maastricht. Het aantal sponsors dat hij voor de vereniging binnenhaalt is, naast de Grote Clubactie, een grote stimulans voor de club, te meer daar de kosten aan de KNVB met rasse schreden omhoog schieten. De TV-Gazetpagina wordt door hem in samenwerking met Richard van der Ven bewerkstelligd. Diverse teams worden van een nieuwe outfit voorzien dankzij zijn inzet. Ook nadat Sjir Geilen zijn taak als trainer en coach van het eerste aan Lex Boerema overdraagt blijft hij nog enige jaren als coach van een lager team en/of als sponsorprojectleider actief. Zes seizoenen lang heeft Koutenveld Sjir Geilen als groot inspirator en strijder voor het verenigingsleven mogen ervaren.
Deel 5: 2000-2005
Lex Boerema is in 2000 de opvolger van Sjir Geilen als trainer en coach van het eerste. Het eerste team degradeert vrijwillig naar de derde klasse wegens vermeend tekort aan kwaliteit. Maar dankzij een onverwachte derde plek in de eindstand promoveert het eerste in 2001 meteen weer terug naar de tweede klasse. In 2002 wordt het eerste team zelfs tweede in de tweede klasse.
Een opmerkelijke verandering in het zaalvoetbal in het algemeen is de introductie van de plofbal in 2001. Een bal die niet stuitert en überhaupt anders aanvoelt dan de bal waar sinds jaar en dag mee gespeeld werd. Maar de trainingen op de dinsdagavond bieden de spelers ruimschoots de gelegenheid om aan dit nieuwe vehikel te wennen.
Het sponsorproject wordt in 2003 door Richard van der Ven voortgezet. Vanuit de diverse spelersgroepen worden sponsoractiviteiten ondernomen waardoor de teams worden voorzien van nieuwe tenues en tassen. Het bestuur staat er niet alleen voor. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit de soepele wijze waarop het ene team het andere team uithelpt indien er een spelerstekort dreigt. Jaarlijkse feestavonden, teamavonden en uitstapjes worden georganiseerd.
In 2004 wordt het nieuwe vierde ongenaakbaar kampioen in de vierde klasse. Dit is tevens het jaar waarin Koutenveld de TV-Gazetpagina vervangt door een eigen website op het internet. ZVV Koutenveld gaat met de tijd mee.
“Koutenveld gaat met de tijd mee”
Het vierde team transformeert tot tweede en wordt op 12 maart 2005 opnieuw kampioen. De voorsprong in de derde klasse op de nummer twee Picasso 2 is enorm: 14 punten! 23 gewonnen wedstrijden, 2 gelijke spelen (waaronder een keer tegen Koutenveld 3), en slechts een verliespartij levert het tweede team 71 punten op. 168 maal wordt er gescoord en 61 doelpunten krijgt men tegen. Een fantastisch resultaat.
Op 2 april 2005 wordt Koutenveld 1 kampioen in de tweede klasse. Het is pas de tweede keer dat het standaardteam kampioen wordt in de 25-jarige historie van de vereniging. En het is ook voor het eerst dat deze Brunssumse club in de eerste klasse van de KNVB zal gaan acteren.
Met 69 punten uit 26 wedstrijden, 133 doelpunten voor en 54 tegen en 13 punten voorsprong op de nummer 2 Kabouter 3 van de ranglijst wordt Koutenveld overtuigend kampioen. Een echt verenigingskampioenschap gezien het brede scala spelers dat aan dit kampioenschap zijn steentje heeft bijgedragen. Onder leiding van trainer/coach Lex Boerema en aanvoerder Ron Leunissen bestijgt Koutenveld een nog nimmer bereikte trede in de zaalvoetbalhierarchie: de eerste klasse.
De timing van deze twee kampioenschappen kan niet beter want op 11 juni 2005 zal ZVV Koutenveld het 25-jarig bestaan vieren. Een drievoudig festijn dat zijn weerga niet kent en dat tevens de opmaat is voor de volgende 25 jaar waarin Koutenveld in Brunssum zal trachten het o-zo leuke spelletje zaalvoetbal te laten voortleven…
Henri Nijsten
Deel 6: 2006-2009
Deze jaren staan in het teken van enorme groei van de vereniging. Ieder jaar komen er teams bij, waardoor wij in 2009 gestart zijn met maar liefst 10 teams en een damesteam. De sportieve prestaties liegen er ook niet om. Inmiddels is ons eerste gepromoveerd naar de landelijke 1e divisie en speelt het tweede in de 1e klasse. Dit brengt echter ook een hoop organisatie met zich mee. Het bestuur is uitgebreid en de hele vereniging is opnieuw gestructureerd. Het spelen in de 1e divisie vereist ook een ommezwaai. Voor het eerst kregen we te maken dat we echt spelers moesten gaan benaderen. Dit mede omdat de speeldag de vrijdag is geworden en veel spelers ook hun verplichtingen op het veld hebben.
In cafe ff Anders hebben we een naamsponsor gevonden. Ook is er gestart met “De vrienden van 25″. Om echter zo’n grote vereniging draaiend te kunnen houden zijn we tevens gestart met een sponsorproject, wat de komende jaren zijn vruchten moet gaan afwerpen.
Bijna alle teams spelen in sporthal Rumpen. Voetbaltempel Brunnahal wordt binnen enkele jaren afgebroken en verpauperd nu reeds. In het weekend is deze reeds gesloten.
Met trots mogen we zeggen dat we de grootste zaalvoetbalvereniging van Brunssum zijn en ook een van de grotere in Limburg. Het zaalvoetbal in Brunssum leeft weer!!!
Pascal Maassen
Parkstad Selectie verslaat Jong Oranje op Futsalgala ZvvK/ff Anders
ZVVK/FF Anders is een ambitieuze en sociaal bewogen futsalvereniging, met een jong energiek bestuur. Het door ZVVK/FF Anders georganiseerde futsalgala van zaterdagavond was bedoeld om de interesse van Brunssum weer op te wekken voor het zaalvoetbal, maar daarnaast lopen de kartrekkers van de club rond met ambitieuze plannen met betrekking tot de jeugd en de sociale kracht van het zaalvoetbal, waarbij het buurtsportproject Heerlerheide als een voorbeeld geld. Om die reden is de vereniging partner geworden van de sociale campagne (L)EARN RESPECT, YES I WILL en zal het trachten om de boodschap rondom respect samen met de andere partners uit te dragen.
De organisatie werd bij deze futsalpromotie geholpen door 6 teams, namelijk ZVVK/FF Anders 2, ZVVK/FF Anders 1, een All Star team, een Parkstad Selectie, Oranje onder 19 en Jong Oranje. Diverse coryfeeën uit de (zaal)voetbalwereld van vroeger en nu hadden ook hun medewerking toegezegd. Kevin Hofland, Richard Sneekes, Eric Maes, Jeffrey Pattinama, Anton Biloro & international Antoine Merlino droegen ieder hun steentje bij aan een geslaagd evenement. Het gala werd rond kwart over zes afgetrapt door Kevin Hofland. Daarna kon er eindelijk genoten worden van een drietal spectaculaire zaalvoetbalwedstrijden. Oranje onder 19 speelde erg goed voetbal en versloeg het tweede team van ZvvK/ff Anders. De All Stars waren de mindere in de strijd met Zvvk/ff Anders 1. Maar het echte hoogtepunt van de avond was de, toch wel verrassende, overwinning van de Parkstad Selectie op Jong Oranje aangevuld met international Antoine Merlino. De Limburgers waren met 3-1 de sterkste.
Na de wedstrijden was er nog een tombola met o.a. gesigneerde shirts van Anton Biloro, Richard Sneekes en Kevin Hofland. De geslaagde avond werd afgesloten met een gezellige feestavond in de kantine van de Brunnahal. De organisatie wil iedereen bedanken die heeft meegeholpen om deze avond tot een succes te maken. We hopen volgend jaar eenzelfde topevenement neer te kunnen zetten.
Deel 7: 2009-2014
Na de vette jaren komen dan ook weer de magere jaren. Het spelen op vrijdag vergt zijn tol. Voetballers moeten op vrijdag op het veld trainen en dat heeft gevolgen. Thuis op woensdag compleet en bijna niet te verslaan. Daar tegenover staat dat we op vrijdag aan moeten treden met spelers uit de laagste klassen en enorm klop krijgen. Het hele prestatieve gedeelte gaat kapot en we besluiten om terug te keren naar onze basis “Plezier staat voorop”.
We hadden inmiddels 2 damesteams, maar door het geringe aantal van 7- 8 teams in heel Limburg was een normale competitie niet mogelijk. De krachtsverhoudingen waren veel te groot en de reisafstanden belachelijk. Onze teams zijn dan ook gestopt.
Binnen de KNVB-Zuid2 is er een sterke algehele teruggang van het aantal teams. Vermoedelijk veroorzaakt door de recessie. Zaalvoetbal is een duurdere sport tov veldvoetbal en spelers maken keuzes. Ook wij hebben hiermee te maken en het aantal teams loopt terug naar 7.
De recessie heeft ook gevolgen voor de sponsoring. Hoofdsponsor ff Anders heeft zijn deuren gesloten en kleinere sponsoren zijn niet meer te krijgen. Financieel gaat het echter goed met de vereniging, omdat de contributie altijd de kosten gedekt heeft en sponsoring als iets extra’s beschouwd is. De hele vereniging wordt uit eigen middelen voorzien van tenues en spelmaterialen. Uniformiteit staat hierbij voorop.
Het aantal bestuursleden loopt terug en uiteindelijk is alleen P. Maassen nog over. Begin 2014 wordt het bestuur opnieuw gestructureerd en komen er 5 nieuwe bestuursleden bij. Zij gaan nu samen aan de slag om de vereniging weer nieuwe impulsen te geven.
Pascal Maassen